Jimmy Uller – bluesmusiker, skådespelare, stuntman och mycket mer

music1

När en artist passerar 70 år, är det ett bevis för en speciell framgång, att kunna bibehålla glöden och glädjen i sitt arbete medan man bevarar hälsa och krafter. Det är inte så många som klarat av det. Men Jimmy Uller har verkligen varit med under en lång tid och bidragit generöst både på Sveriges musikscen och filmindustri. 

Snabbfakta om Jimmy Uller:

Född15 januari 1951
BostadÅtivadaberg
HustruMaria Uller
BarnSarah, Jennie, Johan, Hanna

Jimmy Uller Bluesband

Jimmy Uller kom in på musiken och bluesen redan som 12-åring när familjen flyttat till Linköping. Redan den första dagen i skolan blev han med i ett band som trummis, trots att han aldrig spelat förr och inte ens hade några trummor. Familjen ställde upp och han kom igång, fick smak för musiken men även för själva showandet. 

Det var rock i början och under 60-talet spelade han i många band. Bluesbandet har kommit till senare men har blivit ett av Jimmy Ullers kännetecken. Och det är inte konstigt med tanke på den genuina och djupa rytm som bandet genererar, mycket tack vare Jimmys skickliga trumspel. 

Jimmy Uller bands medlemmar har bl.a. varit Göran Lagerberg och Ola Engström. Den senare spelar gitarr och sjunger. 

Sök Jimmy Uller på Youtube och du kan hitta smakprov. Ännu bättre är förstås att försöka lyssna på bandet live, och det verkar bli många tillfällen till det under året som kommer också. Jimmy tänker nämligen inte slå av på takten. Just nu är han faktiskt aktuell med en talkshow på “Ekoxen” i Linköping. Han står på scenen med Ola Rapace, Marcus Birro och Lennart Ekdahl på Quality Hotel Ekoxen, och det blir både prat och musik. Passa på att skaffa biljetter om du kan. 

Jimmy Uller och Stellan Skarsgård

Nu är Jimmy Uller inte bara musiker och bandledare. Han har genom åren blivit känd som skådespelare och medverkat i en mängd filmer. Men hur började det? 

Uller fick tidigt smak för teatern genom kabaréer och på 70-talet började han på teaterlinjen på Marieborgs Folkhögskola i Norrköping. Till sin lycka kom han också in på scenskolan i Stockholm.

Jimmy Uller har medverkat i en mängd filmer och TV-serier. En av de kändaste är kanske “Dogville”, en Hollywood-produktion med bland annat Nicole Kidman och Stellan Skarsgård. Jimmy Uller är faktiskt ganska lik Stellan och fick agera som hand “body double” i filmen och utföra en del stuntscener. 

Och i TV-serien “Inga Lindström” har Jimmy Uller faktiskt varit med i 12 år nu. Den är väldigt populär i Tyskland men visas faktiskt inte i Sverige – trots att den utspelar sig här.

Mats Ronander och Jimmy Uller

Jimmy Uller band har under de senaste åren samarbetat mycket med den svenska rocklegenden Mats Ronander. Ronander, som är både sångare och gitarrist har spelat med Peps Persons band, Abba, Ulf Lundell och Py Bäckman, för att bara nämna några. Han har även haft solo-framgångar. 

Jimmy Uller och Mats Ronander har funnit varandra just i fåran mellan blues och rock och deras framträdanden har varit väldigt populära. Den 16 mars var Jimmy Ullers “Support: Gubbröra band” på l’Orient. “Support:Gubbröra” spelar just rock/blues och namnet vittnar om en viss självdistans. 

Jimmy Uller band i Ljungsbro

2019 var Jimmy Uller och hans band med Mats Ronander med på en musikfestival som hjälporganisationen Vision for All anordnade. Den hette “För Syns Skull”. Den ägde rum i Ljungsbro i Östergötland. Syftet med musikfestivalen var att hjälpa människor över hela världen att få glasögon, och man inbjöds att ta med glasögon för att skänka. 

Bandet hade då benämningen “Mats Ronander och Jimmy Uller Bluesband” och uppförde låtar i kategorin rock och pop, 50- till 80-tal. Bandet spelade otroligt svängig musik och gjorde covers på låtar av Chuck Berry och Sonny Boy Williamsson med mera. 

Jimmy Uller och HRF?

Jimmy Uller har intervjuats i Hörselskadades Riksförbunds tidskrift “Auris” och 2022 fick han “Jan-Peter Strömgrens Kulturpris”, vilket uppmärksammar kulturarbetare med hörselnedsättning.

Ja, det är inte konstigt om man får hörselproblem och tinnitus när man spelar i ett rockband, speciellt om man sitter bakom trum-setet. Öronen reagerar på att bli utsatta för intensivt ljud under lång tid. Jimmy är en bland många artister som använder hörapparat och som får anpassa sitt artisteri en del efter hörselproblemen. Men detta kommer till vår glädje inte att hindra honom från att fortsätta vara produktiv och glädja andra med sin underhållning.

Jimmy Ullers arbetsuppgifter:

  • Skådespelare
  • Stuntman
  • Bandledare
  • Trumslagare
  • Underhållare
  • Författare
0 Shares:
You May Also Like
Miss Voon
Läs mer

Miss Voon

Restaurangen Miss Voon startade upp för första gången år 2011. Idag är Miss Voon en av de bästa…