Åk till PMU Umeå och bli trendigare än kattungar

PMU1

Vad tycker Instagram bäst om: vintage eller katter? Det är faktiskt ett svårt val, med tanke på hur trendigt second hand har blivit de senaste åren. Inflation, klimatkris och mode hjälper till att göra butiker som PMU Umeå till de mest populära de kommande åren.

Snabbfakta om Umeå PMU

Vad?Second hand
Var?Teg, Umeå
ÖppettiderMåndag till torsdag klockan 12–18, lördag klockan 10–15
När?Både sommar och vinter

Second hand tar över Umeå och alla andra städer

Att handla på loppis har varit en populär sysselsättning så länge någon kan minnas. Själva ordet är egentligen lite nedsättande, eftersom ”loppmarknad” antyder att varorna skulle vara infesterade av loppor. Det kanske stämde på 1800-talet men knappast idag, när det kryllar av second hand-affärer och vintage har hög status inom mode.

Second hand har blivit allt trendigare i städer som Umeå under de senaste åren. Det finns framför allt tre vinnande anledningar till att handla på second hand:

  • Det är klimatsmart
  • Det är billigt
  • Det är unikt

Allt fler har blivit smärtsamt medvetna om att vår konsumtion av kläder och prylar förstör planeten. En lösning för att fortsätta skaffa nya grejer är att köpa saker som redan är använda men i gott skick. Det är dessutom i regel avsevärt mycket billigare än att handla nytt och man får något mer unikt än om man hade köpt det i en vanlig affär.

PMU i Umeå är öppet för alla

En av de mest populära second hand-butikerna i Umeå är PMU som ligger i Teg. Det står för ”Pingstmissionens utvecklingssamarbete” och har med andra ord sin grund i en kristen välgörenhetsorganisation. Du behöver dock inte vara kristen eller ens religiös för att handla där – alla är välkomna! Det är öppet året runt.

Organisationer som sysslar med välgörenhet har länge varit överrepresenterade inom second hand. Det är inte särskilt konstigt, med tanke på att det är verksamheter som inte kostar mycket att driva och som ofta i regel får sina varor genom donationer. Privatpersoner som rensar bland sina prylar ger dem till välgörenhet, där de säljs och får nytt liv. Vinsten går sedan till välgörande ändamål runt om i världen.

PMU i Umeå är ett klockrent exempel på den här typen av verksamhet. Det är lätt att ta sig till Teg med buss om du vill åka kollektivt eller så kan du ta en promenad för den delen.

Instagram gör second hand ännu trendigare

Inflationen har bidragit till den pågående trenden att handla second hand. När folk får allt mindre pengar i plånboken och priserna till råga på allt sticker iväg långt ovanför taket ligger det nära till hands att göra sina inköp på en loppis istället. Men vad är problemet med det? Fördelarna är ju många.

Förmodligen har även sociala medier som Instagram och Facebook bidragit till att göra second hand och vintage ännu mer populärt. Det är inte bara lätt att dela med sig av tips på bra second hand-affärer, utan även bilder på unikt och speciellt mode. TikTok och Instagram älskar ju stylingtips lika mycket som de älskar kattungar.

De bästa tipsen för att få ut mest av second hand på PMU Umeå

Om du är en trendig person har du säkert redan koll på alla second hand-affärer omkring dig och du vet med största sannolikhet vad du letar efter. Men om du är ny i det här med vintage kanske du undrar hur du ens ska börja? Här kommer några handfasta tips för hur du kommer igång med second hand-stilen:

  • Ta reda på vad du gillar att ha på dig
  • Ta dig god tid i second hand-affären
  • Gå igenom alla plagg i tur och ordning
  • Undersök plaggen efter hål och slitage
  • Prova alla plagg du vill köpa

Slutsatsen är att ta det lugnt, njuta av upplevelsen och att bedöma plaggen ordentligt. Känn efter om du verkligen gillar det innan du köper det. Efter lite övning kommer du knappt vilja handla nytt igen.

0 Shares:
You May Also Like

Anna-Maria Sieklucka

Huvudrollen i Netflixdramat “365 days” spelar den 28-åriga polska skådespelerskan Anna-Maria Sieklucka. Om Anna-Maria Sieklucka Tredje delen i…