Utforska Stockholm: Sevärdheter, restauranger och aktiviteter

Stockholm är en vacker stad som har massor att erbjuda. Här finns det något för alla. Oavsett om du är här för nöjes skull, eller om du bara vill utforska kulturella sevärdheter så har Stockholm allt.

Det finns en hel del sevärdheter som man inte bör missa när man besöker Stockholm. Slottet, Skansen och Gamla stan är de mest kända turist destinationerna i staden, men det finns även massor av andra mindre kända platser som också är väl värda ett besök.

När det gäller mat finns det också många goda alternativ att välja mellan i Stockholm. Från modern krogmat till street food, och allt där emellan. Man hittar allt från sushi och tapas till köttbullar och surströmming.

Och det finns också mängder av aktiviteter att välja på i Stockholm. Ta en båttur runt stadens vatten, besök ett museum eller upplev Stockholms nattklubbar. Allting finns här, och allting är värt att uppleva. Så vad väntar du på? Kom och upptäck Stockholm – du kommer inte bli besviken!

Stockholms slott

Historia

Stockholms slott är en av de mest imponerande byggnaderna i Stockholm med en rik historia som sträcker sig över 700 år. Slottet byggdes på 1700-talet och har sedan dess varit bostad åt olika kungliga familjer. Idag är slottet en av Stockholms största turistattraktioner och ett måste- besök när man är i staden.

Besök och öppettider

Stockholms slott är öppet för allmänheten året runt, förutom när det används till officiella kungliga evenemang. Öppettiderna varierar beroende på säsong, så det är alltid bäst att kontrollera på förhand. Besökare kan utforska den magnifika interiören i de kungliga lägenheterna, med guidade turer tillgängliga på flera språk.

Aktiviteter i närheten

Efter att ha upplevt Stockholms slott, finns det många andra attraktioner i närheten som du kan utforska. Koppla av i den vackra Kungsträdgården eller besök några av stadens andra berömda landmärken, inklusive Gamla Stan och Riksdagshuset. Det finns också många utmärkta restauranger och hotell i området och du kan bo på närliggande hotell som passar din budget, till exempel Stockholm hotell.

Vasamuseet

Historia om Vasa skeppet

Vasamuseet är ett av de mest fascinerande och unika museerna i Stockholm. Museet är tillägnat Vasa skeppet, ett stort krigsfartyg från 1600-talet som sjönk på sin jungfrufärd 1628. Fartyget bärgades 1961 och museet byggdes på platsen för dess slutliga vila.

Besök och öppettider

Museet är öppet för allmänheten året runt med en mängd olika utställningar och interaktiva aktiviteter. Det rekommenderas att besöket inleds med en guidad tur för att få en historisk och detaljerad berättelse om Vasa skeppets dramatiska öde och dess betydelse i svensk historia.

Guidade turer och evenemang

Förutom den fascinerande utställningen om Vasa skeppet, erbjuder museet också olika guidade turer och evenemang för besökare att delta i. Dessa kan inkludera föredrag av forskare och specialister på Vasa, filmvisningar och praktiska verkstäder, som att lära sig sy segel eller smida metall.

Djurgården

Platsen

Djurgården är en grönskande ö belägen mitt i Stockholm och en populär destination året runt. Tidigare var Djurgården en kunglig jaktmark, men idag är det ett blomstrande centrum för kultur, nöjen och utomhusaktiviteter.

Aktiviteter

Besök Djurgården för att njuta av underbara promenader längs vackra kanaler, kolla in några av Stockholms mest populära museer inklusive ABBA-museet och Skansen, eller varför inte åka rodel vid Gröna Lund nöjesfält. För sportentusiaster finns också möjlighet att paddla kajak eller spela minigolf.

Närliggande restauranger och fikaställen

Efter en dag med utforskning på Djurgården, kan du besöka några av stadens mest populära restauranger och fikaställen i närheten. Prova svensk mat på restaurang Hasselbacken, eller ta en fika på berömda Vete-Katten café. Bo nära Djurgården på hotell som passar din budget, till exempel Stockholm hotell.

Nystekt Strömming

Meny

Nystekt Strömming erbjuder en meny som är fylld med klassiska svenska rätter tillagade med färska och lokala ingredienser. Här kan man avnjuta allt från den friterade strömmingen till delikatesser som lax, sill och Kalix löjrom.

Platsen

Restaurangen ligger på Östermalm och är känd för sina härliga sommarflottar vid Nybroviken där man kan sitta och njuta av maten och utsikten.

Priser och öppettider

Nystekt Strömming håller öppet alla dagar i veckan och priserna är rimliga för den höga kvaliteten på maten. En huvudrätt kostar mellan 100-200 kr.

Oaxen Krog

Om restaurangen

Oaxen Krog är en modern lyxrestaurang med två Michelinstjärnor som ligger på ön Djurgården. Restaurangen har en modern inredning och erbjuder en unik gastronomisk upplevelse.

Meny

Restaurangen erbjuder olika avsmakningsmenyer med både lokala och internationella influenser. Dryckesmenyn består av allt från cocktail- och vinklassiker till lokala svenska drycker.

Bordsbokning och kontakt

Bordsbokning sker enkelt via hemsidan eller telefon. Personalen på Oaxen Krog är välkomnande och hjälpsam och finns tillgängliga för frågor och önskemål.

Riche

Historia

Riche är en legendarisk restaurang som har funnits sedan 1893. Här har många kända personer genom tiderna besökt och ätit middag, vilket har bidragit till att göra Riche till en ikonisk plats i Stockholm.

Meny

Restaurangen erbjuder en varierad meny med allt från vegetariska alternativ till hemlagade köttbullar och burgare. Riche har även ett bageri i anslutning där man kan köpa nybakade bröd och bakverk.

Evenemang och festvåningar

Utöver sin vanliga meny, så erbjuder Riche även festvåningar för bröllop och andra evenemang. Här finns även en populär bar där man kan njuta av goda drinkar och socialt umgänge.

Kajakpaddling i skärgården

Om turen

Paddla i Stockholms skärgård och njut av stillheten samtidigt som du tränar upp dina paddlingsfärdigheter. Turen tar dig till några av de vackraste platserna i skärgården och du kommer att se både ödsliga öar och pittoreska fiskebyar. Under turen pausar du för en picknick på en av öarna och har tid att bara koppla av och njuta av naturen.

Priser och bokning

Priset för en kajaktur varierar beroende på längd och antal personer. För en halvdagstur betalar du vanligtvis runt 600 kr per person, inklusive all utrustning och guidning. Det finns flera olika företag som erbjuder kajakturer i Stockholms skärgård, så det är enkelt att hitta en tur som passar dina önskemål. Boka din kajakutflykt online eller genom att kontakta ett företag direkt.

Förberedelser och vad man behöver ta med sig

Den här typen av kajakpaddling är lämplig för nybörjare, men det är viktigt att ha grundläggande paddlingskunskaper innan du ger dig ut på turen. Klä dig efter vädret och ta med säkerhetsutrustning, inklusive flytväst och mobiltelefon. Du behöver också bekväma vattentäta skor som du kan paddla i, en vattenflaska och snacks. Utflykten inkluderar normalt all nödvändig utrustning, men var noga med att kontrollera vad som ingår innan du ger dig iväg.

Rooftop barer

Överblick

Stockholm är känt för sina många takbarer med fantastisk utsikt. Besök någon av stadens rooftop bars och njut av en god drink medan du tittar ut över stadens fantastiska skyline.

5 bästa rooftop barer

1. Tak

2. Himlen

3. Gondolen

4. Scandic Continental – The Rooftop

5. At Six

Priser och öppettider

Prisnivån på Stockholms rooftop bars varierar, men vanligtvis betalar du mellan 100-200 kr för en cocktail. Några av barerna erbjuder även mat och andra drycker. Öppettiderna varierar beroende på säsong och väderlek, så det är alltid bra att kolla upp öppettiderna innan ditt besök. Många av takbarerna har begränsade öppettider under vintermånaderna.

0 Shares:
You May Also Like

Aliette Opheim och Per Bergman

Under årets Kristallen-gala 2022 tilldelades Aliette Opheim priset för bästa kvinnliga skådespelare för sina insatser i dramaserien Knutby.…

Anna-Maria Sieklucka

Huvudrollen i Netflixdramat “365 days” spelar den 28-åriga polska skådespelerskan Anna-Maria Sieklucka. Om Anna-Maria Sieklucka Tredje delen i…