Hem till Midgård – den roliga vikingaklassikern

VIKINGS

Hem till Midgård är en populär, svensk sitcom som sändes på TV4 i Sverige under 2003. Den visas för närvarande på nytt på TV4 Play och Dailymotion. Namnet Hem till Midgård är en ordvits på den klassiska svenska TV-serien Hem till byn. Serien skapades och skrevs av Per Simonsson, Fredde Granberg, Johan Petersson och Stefan Roos. Totalt producerades säsong 1 och säsong 2 med 12 avsnitt vardera innan serien lades ner.

Snabbfakta om Hem till Midgård

NamnHem till Midgård
Typ av serieMörk komedi
Skapad avPer Simonsson, Fredde Granberg, Johan Petersson och Stefan Roos 
År2003

Hem till Midgård – handlingen

Handlingen utspelar sig 992 e.Kr. i Sverige, i en förort till Birka som heter Midgård. Det är den sista byn i Sverige där man fortfarande tror på de gamla nordiska gudarna. Den riktiga hövdingen Snorre den Store är borta och plundrar i Medelhavet. Hans yngsta son Lill-Snorre är ansvarig för byn och tvingas vakta sin fars bysantinska trälinna Cassandra, som Lill-Snorre också blir kär i.

Episoderna handlar vanligtvis om att Lill-Snorre och hans män försöker sig på nya planer för att få pengar, ibland genom plundring och ibland på mer ärliga sätt. Men i avsnitten får vi också följa hur Lill-Snorre försöker imponera på Cassandra och överglänsa Rövhalt från Birka.

Hem till Midgård – karaktärerna

I Hem till Midgård får vi följa dessa karaktärer:

  • Lill Snorre (Fredde Granberg)
  • Cassandra (Sara Sommerfeld)
  • Tyke (Marko Lehtosalo – Markoolio)
  • Runar (Johan Petersson)
  • Halvdan (Stefan Roos)
  • Gammelman (Rolf Skoglund)

Lill-Snorre

Lill-Snorre är motsatsen till den stereotypa vikingen. Han kan inte stå ut med havet eller se blod utan att kräkas våldsamt. Hans vänner skrattar åt honom på grund av det lilla könsorganet som hans namn antyder. Även om han är mer intelligent än andra är han blyg och feg och kan inte möta Cassandra utan att stamma, svettas och ibland till och med gråta.

Cassandra

Cassandra är en vacker slav från Byzantium. Hon är Lill-Snorres flickvän, och de är förälskade även om hon ofta straffar Lill-Snorre när han gör något dumt eller visar sig (oftast av misstag) med en annan kvinna. Hon mobbar honom också för hans penisstorlek.

Tyke

Att kalla Tyke dum eller förolämpa Lill-Snorre (eller reta upp Tyke i allmänhet) är ingen bra idé eftersom han kan slå sin motståndare med sin klubba. Lill-Snorre ser inte ner på honom som han gör med Runar eller Halvdan, eftersom han vet att om han slår Tyke kommer han att slå tillbaka, till skillnad från Halvdan och Runar som bara tar sitt straff. Istället ser Lill-Snorre honom som sin bästa allierade, och på grund av detta är Tyke mycket lojal mot Lill-Snorre.

Runar

Runar är blond, lång och stark samt känd som ”sexmaskinen från Mälaren”. Och han har en benägenhet att hoppa i säng med allt som är kvinnligt. Runar är också mycket ointelligent.

Halvdan

Halvdan anses vara den mest irriterande medlemmen i gruppen, och hans skratt låter som en get. Han är den smartaste medlemmen, men också den minst respekterade. Lill-Snorre försummar nämligen att referera honom som en medlem av besättningen och kallar honom Gunilla. Halvdan konkurrerar med Runar om hans rang som sexmaskin och med Lill-Snorres rang som chef.

Gammelman

Gammelman är den senila, äldste i Midgårdbyn. Han är sexuellt pervers och hänvisar ofta till gudarnas könsdelar när han talar om dem. Han använder sig av lustiga metoder för att bota människor. Till exempel häller han varmt vatten i kungens anus när han har tandvärk. Han har ofta för avsikt att offra munken Peter Nicolaus.

Var kan jag titta på Hem till Midgård 2022?

Det brukar vara svårt att titta på gamla serier eftersom de ofta getts ut på dvd (som de flesta av oss inte längre har hårdvaran för att spela i dagsläget). Hem till Midgård finns exempelvis inte på Netflix eller CMore. Du kan dock titta på serien på följande sätt:

  • Streama serien via Playpilot stream

Det är bara att prenumerera på tjänsten och streama loss.

  • Streama serien via TV4 Play

Är du prenumerant på TV4 Play? Då kan du börja streama Hem till Midgård redan idag.

  • Streama serien via Dailymotion

En annan streaming-plattform som erbjuder Hem till Midgård till sina kunder är Dailymotion.

  • Dvd

Har du fortfarande din gamla dvd-spelare hemma? Bra! Då kan du kanske hitta dvd:n på Myrorna!

0 Shares:
You May Also Like