Hur stor del av människans synfält utgörs av periferiseendet

Hur stor del av människans synfält utgörs av periferiseendet?

Låt oss dyka ner direkt i ämnet. Periferiseendet, också känt som sidoseendet, är en kritisk del av vår visuella upplevelse.

Synfältskomponent Uppmätta Grader Dess Bidrag till Totalt Synfält
Centralseende 12 grader Ca 3%
Periferiseende 170 grader Ca 97%

Som tabellen ovan visar, utgör periferiseendet en betydande del av vårt totala synfält. Med ett område på cirka 170 grader, upptar periferiseendet omkring 97% av vårt synfält.

Vad betyder detta för oss?

När vi navigerar i världen använder vi huvudsakligen vårt periferiseende för att upptäcka förändringar och rörelse i vår närmaste omgivning. Ens utan att rikta vårt fokus kan vi märka objekt som rör sig i periferin. Så behändigt, eller hur?

Men, kan vi då lita på vårt periferiseende? Jo, det fantastiska med periferiseendet är att även om det inte är lika detaljrikt som vårt centrala seende, hjälper det oss att se stora delar av vår omgivning på en gång. Med andra ord, vi får ett bredare och mer omfattande “överblick” av vår omgivning.

Förståelsen av Periferiseende

1. Nattsyn: Har du någonsin märkt att du ser saker bättre i mörkret om du inte tittar på dem direkt? Det beror på att periferiseendet är ansvarig för vår nattsyn.

2. Snabbheten: Periferiseendet har också en nyckelroll när det gäller att upptäcka rörelser. Om något börjar röra sig i ditt synfält, är det ditt periferiseende som hjälper dig att märka det snabbt.

I slutändan, ger periferiseendet oss möjligheten att uppfatta världen där vi befinner oss. Så, oavsett om du tittar på en film, kör bil eller bara njuter av en middag med vänner, är det ditt periferiseende som ser till att du inte missar en enda detalj.

0 Shares:
You May Also Like
Miss Voon
Läs mer

Miss Voon

Restaurangen Miss Voon startade upp för första gången år 2011. Idag är Miss Voon en av de bästa…