Många vill göra en god gärning för miljön, men hur mycket kostar det att ladda en elbil?

TESLA

I dagens samhälle tänker många hushåll på hållbarhet. Det kan handla om att övergå till en grönare meny med färre inslag av kött, handla begagnat i första hand och att källsortera till punkt och pricka. I vissa familjer ser man även över familjens transportmedel. En elbil kan vara ett steg på vägen mot en grönare image men i takt med att elpriserna rusar är det många som oroar sig för kostnaden av att ladda dessa bilar. Hur mycket kostar det att ladda en elbil egentligen?

Om man tänkt ladda elbilen hemma, då blir det dyrt när elpriset stiger 

För att kunna ladda sin elbil hemma måste man installera en laddstolpe intill huset eller fastigheten. Kostnaden för denna installation varierar stort. I vissa bostadsrättsföreningar väljer föreningen att ta kostnaden för laddstolpar i anslutning till fastigheten, men för den som bor i eget hus gäller det att gräva i den egna plånboken när laddstolpen ska införskaffas. 

Själva laddningen sedan, den beror till stor del på bilen. En stor bil drar mer el och vintertid behöver bilden dessutom mer än under sommarhalvåret. Har man tänkt ladda elbilen hemma, då blir det dyrt främst om man väljer en bil av stor modell, så som en SUV.

Hur mycket kostar det att ladda en elbil i en automat då?

Elbilar behöver i snitt mellan 1-3 kWh per mil. Vad kostnaden blir för att ladda bilen är alltså helt beroende av vad elpriset ligger på. När det kommer till att ladda bilen på vägen, i en laddstation till exempel på en mack, finns det några andra parametrar att ta hänsyn till. För det första måste bilägaren bestämma sig för hur mycket tid hen har till laddningen. Det finns laddare som laddar en bil på trettio minuter och det finns laddare som behöver upp till fem timmar på sig för att ladda en elbil. Det är också denna hastighet som avgör priset. Ju snabbare det går, desto dyrare blir laddningen. Det är, med andra ord, mycket att tänka på när man ställer sig frågan “Hur mycket kostar det att ladda en elbil?”.

0 Shares:
You May Also Like
Miss Voon
Läs mer

Miss Voon

Restaurangen Miss Voon startade upp för första gången år 2011. Idag är Miss Voon en av de bästa…

Anna-Maria Sieklucka

Huvudrollen i Netflixdramat “365 days” spelar den 28-åriga polska skådespelerskan Anna-Maria Sieklucka. Om Anna-Maria Sieklucka Tredje delen i…