Hur räknar man ut bromssträckan för en bil

DISTANCE

Oavsett om du pluggar inför teoriprovet eller har haft körkort i många år är det bra att kunna räkna ut bromssträckan. Bromssträckan ger en indikation på hur nära du maximalt bör ligga andra trafikanter, samt hur fort det är rimligt att köra. Därför är det så nyttigt att veta svaret på frågan “hur räknar man ut bromssträckan”. 

Att ha körkort och själv kunna ta sig till olika ställen ger för många en väldig frihetskänsla. Men det är verkligen en frihet under ansvar. Att följa trafikregler och dessutom kunna bedöma vad som är säkert eller inte är en stor del av bilkörningen. Vissa aspekter av bilkörning lär man sig med erfarenhet, medan andra är rent matematiska och går att lära sig på körskolan. Eller här nedan.

Hur man räknar ut bromssträckan enkelt

Bromssträckan räknas alltid ut under förutsättningen att väglaget är torrt. Om vägen är våt eller hal kan bromssträckan bli upp till tio gånger längre. Det är därför extra viktigt att tänka till och komma ihåg att lasta in sitt förnuft, innan man sätter sig i bilen. 

Här följer ett exempel på hur man räknar ut bromssträckan, för den som ska ta körkort och för alla andra:

Titta på hastigheten och ta bort nollan. 80 blir då 8. Multiplicera talet med sig själv och med 0,4. 

Alltså, 8 gånger 8 gånger 0,4. Då får du fram bromssträckan i meter. I det här fallet blir bromssträckan 25,6 meter. 

Med detta sagt ska du givetvis inte behöva sitta med miniräknare i bilen varje dag, men det är bra att ha en grundförståelse för hur mycket bromssträckan ökar i relation till hastigheten. Med detta i bakhuvudet kan du undvika att ligga för nära andra på vägen och köra mer uppmärksamt vid övergångsställen och andra ställen där det kan bli aktuellt med en kraftig inbromsning.

0 Shares:
You May Also Like

Rally legendar webbkryss

Legender och legendarer är de stjärnor som överlever sig själva inom varje sport. Både rally och övrig bilsport…