ERP står för Enterprise Resource Planning och är en ny metod för att mer effektivt kunna hantera processer inom en verksamhet eller organisation. ERP-system är kraftfulla verktyg som ger en enhetlig bild av diverse kärnprocesser och erbjuder ytterligare förbättringsmöjligheter genom att möjliggöra sömlös kommunikation mellan företagsavdelningar.
ERP-system ger en helhetsbild och sammanför saker som ekonomi, kundhantering, logistik, lagerhantering och mycket mer. ERP-system kan dock vara lite kluriga att implementera, så vi rekommenderar att man gör sig bekant med de mer tekniska aspekterna av dem så snabbt som möjligt. Följ länken för att läsa mer om till exempel NetSuite implementering om du är ute efter någonting specifikt.I följande artikel kommer vi dock att ta en mer generell approach.
Vad är ERP-system?
ERP-system kan kortfattat beskrivas som en uppsättning integrerade program som är skapta för att hantera, automatisera och övervaka en organisations kärnprocesser. Ett ERP-system ger en heltäckande översikt av företagets informationsflöde, affärsprocesser och effektivitet. Självklart sköter inte ERP-systemet hela företaget åt dig, men att integrera olika tidigare disparata delar av en verksamhet ger alltid nya insikter och möjligheter att förbättra diverse processer.
Tack vare att ERP-system på egen hand centraliserar data och automatiserar många processer är skalbarhet inte ett problem. Att hantera stora mängder data är som väntat inte ett problem i dagens teknologiska miljö. Det finns många fördelar med att ha all information i en enhetlig databas, det öppnar inte enbart upp nya förbättringsmöjligheter på verksamhetsnivå, utan alla företagets anställda kan använda informationen som ERP-systemet samlar in. Att ERP-system förbättrar verksamheter där det implementeras korrekt råder det inga tvivel om. Men att faktiskt genomföra implementationen på ett smidigt sätt kräver precision och planering.
Planering och förberedelse
Det första steget i vilken implementationsprocess som helst är planering. Här måste man definiera tydliga mål och utvärdera hur programmet kommer att användas i organisationen eller företaget rent konkret. Sammansätt en projektgrupp som består av representanter från företagets olika avdelningar och låt dem erbjuda sina unika insikter och vidarebefordra sina behov. Som företagsledare har man aldrig full insikt i alla avdelningars unika problem och det är viktigt att de som faktiskt ska använda systemet får ge sin input. En övergripande analys av verksamheten bör också genomföras. Utvärdera befintliga processer från ett makroperspektiv och låt resultatet av denna analys lägga grunden för implementationen av ERP-systemet.
Specialanpassning och övergång
Varje företag eller organisation står inför unika utmaningar. Att välja rätt ERP-system är därmed väsentligt. I skrivande stund finns det många alternativ som har olika styrkor och svagheter, så det är bara att undersöka så många som möjligt och välja någonting som passar. När ett lämpligt system har valts ut måste befintliga processer kartläggas och anpassas för ERP-systemets unika arkitektur.
Försök undvika komplexitet och fokusera på att integrera data. Genom att först och främst se till så att data samlas in och hanteras korrekt säkerställer man att framtida uppgraderingar och förbättringar av systemimplementationen är baserade på verkliga resultat. Det är också på så sätt man säkerställer att ERP-systemet har implementerats på ett korrekt sätt och att implementationen faktiskt gett positiva resultat.