Ola Forssmed är alltid aktuell

Ola Forssmed är alltid aktuell

Karriären har varit lång för den 49-årige skådespelaren Ola Forssmed. Med hårt arbete och en rivstart i form av rollen som Micki i Rederiet har han varit ständigt aktiv inom svensk underhållning. På senare tid har han vunnit mångas hjärtan i tävlingsprogrammet Bäst i test. 

Snabbfakta om Ola Forssmed

Fullständigt namnOla Martin Forssmed
Född och uppvuxen6 september 1973 i Växjö
Nuvarade hemortTäby
FamiljGift med Martina Beer. Paret har två barn tillsammans.
Aktuell Spelar i musikalen Tootsie och ska snart medverka i föreställningen Peter Pan går åt helvete.

Uppväxt och utbildning

Ola Forssmed kommer från Växjö där han växte upp med sin pappa efter föräldrarnas separation. När han var i åttaårsåldern flyttade de till Österbymo, platsen där hans familj kommer ifrån. Under ungdomsåren kom Ola Forssmed i kontakt med en akrobatisk teatergrupp och började känna att han lockades av att stå på scen och sprida glädje till andra. Han sökte en musikutbildning men ändrade sig i sista stund och gick istället teaterlinjen i Linköping.

Genombrott och karriär

Det stora genombrottet för Ola Forssmed var rollen som Micki i TV-serien Rederiet. Tack vare den blev han känd för hela svenska folket och hade miljonpublik varje vecka under åtta års tid. Ett extra stort avtryck och mycket publicitet skapades när Ola Forssmeds rollfigur kysste en annan man i serien. Det var nytt i svensk TV och genererade stora rubriker. Många anser att Ola Forssmed har varit med och normaliserat synen på homosexualitet i svensk TV-underhållning.

Lek som sitt jobb

Just nu är Ola Forssmed mest känd för sin medverkan i lekprogrammet Bäst i test där deltagarna utför olika uppdrag under ledning av Babben Larsson och David Sundin. Det är ett omtyckt underhållningsprogram för hela familjen. När det gäller lek och skratt har han även frontat ett barnprogram som heter Härmaporna, en serie korta avsnitt med charader.

Med bas i teatern

Genom åren har Ola Forssmed jobbat hårt och mycket. Hans gärning inom teater blir en lång historia men här är ett kortare sammandrag av några av de uppsättningar han medverkat i:

  • Nils Karlsson Pyssling
  • Grease
  • Skönheten och odjuret
  • Fyra bröllop och ett bad
  • Vita hästen
  • Trassel
  • Pappor på prov

En anrik spelscen

Ola Forssmed har gjort en hel del uppsättningar på Fredriksdalsteatern i Helsingborg. Där har han skolats av en av sina största förebilder, Eva Rydberg. De har spelat ihop i bland annat Hotelliggaren och Den stora premiären och fortsätter under 2023 med uppsättningen av Pang i Bygget.

Parhäst med Pernilla

Ola Forssmed har jobbat en hel del med Pernilla Wahlgren och bland annat medverkat i hennes stora föreställningar Glad kort och tacksam och Pernilla Wahlgren har hybris. Tillsammans har Ola Forssmed och Pernilla Wahlgren spelat på Rival respektive Cirkus och turnerat över hela landet med de två showerna.

Vad gör Ola Forssmed just nu?

Teaterscenen tycks aldrig långt borta oavsett vilka strängar Ola Forssmed har på sin lyra. Just nu medverkar han i musikalkomedin Tootsie som är baserad på den Oscarsprisade filmen med Dustin Hoffman från 1982. Forssmed spelar regissören Ron Carlisle.

Efter årsskiftet drar nästa föreställning igång och det blir i vanlig ordning en hel del skratt. Ola Forssmed ska medverka i föreställningen Peter Pan går åt helvete, den svenska versionen av den brittiska uppsättningen Peter Pan goes wrong. Här kommer han att spela mot bland andra Pernilla Wahlgren, Clara Henry, Per Andersson och David Batra.

Ola Forssmed är gift med Martina Beer och de har två barn tillsammans. Makarna bor ihop i en villa och har varit tillsammans i många år. Kändispressen kan berätta om några svåra år och en separation men att paret till slut hittade tillbaka till varandra.

Kuriosa om släkten

Ola Forssmed delar efternamn med politikern Jakob Forssmed som är kristdemokratisk riksdagsledamot sedan 2014. De båda herrarna är faktiskt släkt, de är sysslingar med släktskap på faderns sida.

0 Shares:
You May Also Like

Anna-Maria Sieklucka

Huvudrollen i Netflixdramat “365 days” spelar den 28-åriga polska skådespelerskan Anna-Maria Sieklucka. Om Anna-Maria Sieklucka Tredje delen i…
Miss Voon
Läs mer

Miss Voon

Restaurangen Miss Voon startade upp för första gången år 2011. Idag är Miss Voon en av de bästa…